Kaynak: Fethi Satıcı
ADAPAZARLI SEZAİ KANMAZ
Adapazarı’na bağlı Çerkeş Çaybaşı köyünde 1935 yılında doğmuştur. Bütün boy güreşlerinde güreşmiştir. 1963 yılında Kırkpınar Başpehlivanı olan ve “Kör Sezai” namıyla tanınan Sezai Kanmaz, 2005 yılında hayatını kaybetmiştir.
ADİL ATAN (1930-1989)
Adapazarlı Adil Atan, Yağlı güreşe memleketi ve pehlivan tekkesi Adapazarı’nda başladı. Kardeşleri Fethi Atan ve Ziya Atan gibi minder güreşine geçti. Her iki stilde de büyük başarı göstererek serbest stilde DÜNYA şampiyonu oldu.
1952’de olimpiyat üçüncülüğünü,1954 de dünya ikinciliğini, 1956 da da kendi sıkletinde dünya şampiyonluğu kazandı.
1958 yılında Kırkpınar başpehlivanı olan Adil Atan hareketli ve sert güreşleriyle sonuca gidin bir pehlivan olarak namlanmıştır.
ALTIN KEMERE GİDEN YOLUN KAPISINI AYDIN DEMİR, AÇTI!
Karamürselli Aydın Demir, Marmara Bölgesine ilk ALTIN kemeri kazandıran başpehlivan olarak güreş tarihimizin şanlı sayfalarında yer aldı.
1976-1977-1978 yılları arasında üç defa üst üste başpehlivanlık kazandı ve ALTIN kemeri Tekirdağlı Hüseyin ve Ordulu Mustafa’dan sonda kazanan 3. Pehlivan oldu.
Altın Kemerli başpehlivan Karamürselli Aydın Demir, yakın hemşerisi olan eski pehlivan ve Gazeteci-Yazar Fethi Satıcı ile Kırkpınar Er Meydanında birlikte görülüyorlar.
HAYRABOLULU SÜLEYMAN
1944 ve 1950 yıllarında olmak üzere iki defa Kırkpınar başpehlivanı olmuştur. Canlı ve sempatik, güreşe uygun hareketlerinden dolayı güreşi sevenler tarafından çok ilgi gösterilirdi. Düz bir vücut yapısı, geniş omuzları ve uzun kollara sahip bir güreş ustasıydı. Dönemin çok yakışıklı başpehlivanlarından olan Hayrabolulu Süleyman, uzun yıllar Ata sporumuz yağlı güreşe hizmet etti.
İBRAHİM KARABACAK (Samsun 1930)
1954-1956-1959-1960 yıllarında Kırkpınar Başpehlivanı oldu. Ne var ki üst üste başpehlivanlık kazanamadığı için ALTIN Kemerin sahibi olamadı. Centilmenliği ve efendiliği ile sevilen ve sayılan pehlivanlar arasına girmiştir. Uzun yıllar kule hakemliği yapan Samsunlu İbrahim Karabacak yöresinde birçok ünlü pehlivanın yetişmesinde emeği vardır.
MEHMETALİ YAĞCI
Sındırgı’lı olan Mehmet Ali Yağcı, dönemin ünlü pehlivanlarından Sındırgılı Şerif pehlivanın çırağı olarak güreşe başladı. 1961,1962ve 1964 yıllarında Kırkpınar başpehlivanı oldu. Boyu, yapısı ve geniş omuzlu tam bir yağlı güreş ustasıydı. Rahmetli Mehmet Ali Yağcı,güreşi bıraktıktan sonra uzun yıllar Kırpınar da kule hakemliği yaptı.
Görevlendirildiği Antalya elmalı güreşlerinde kalp yetmezliğinden öldüğünde 48 yaşındaydı. Oğlu Başol Yağcı, halen Kırkpınar meydan hakemi olarak yağlı güreşimize hizmet ediyor.
ORDULU MUSTAFA BÜK, KARADENİZ’E ALTIN KEMERİ GÖTÜREN BAŞPEHLİVAN
Ordulu Mustafa Bük,1933 yılında Ordu’da doğdu.Yağlı güreşin inceliklerini Düzceli Rahmi Pehlivan’dan öğrenmişti. Çok güçlü ve sağlam bir yapıya sahipti. 1.87 cm boyunda 100 kilo ağırlığında idi. 1966-1967-1968 yılları Kırkpınar başpehlivanlığını kazandı ve ALTIN kemeri memleketi Ordu’ya götürdü. 1982 yılında hayatını kaybeden Ordulu Mustafa 4 erkek 4 kız çocuğu vardı.
TEKİRDAĞLI HÜSEYİN ALKAYA
1908 Yılında Bulgaristan’ın Kırcaali kasabası Alkaya köyünde doğmuştur. 1945 yılında İstanbul Halkevinin düzenlediği güreşlerde tüm rakiplerini mağlup etmiştir. Aynı yıllarda Fransa’da Fransızların rakip tanımadıkları 4 ünlü güreşçisini 30 bin Fransız karşısında 15’er dakikada yenerek ününü dünyaya duyurmuştur.
Cumhuriyet tarihinde tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerinde 13 defa başpehlivanlık ve ALTIN KEMER kazanan Tekirdağlı Hüseyin Alkaya, bir süre İstanbul’un Sirkeci semtinde OTEL çalıştırdı ve 1982 yılında hayatını kaybetti.
Yorumlar kapalı.