Haber Kartal: Miktat bey bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Miktat Gürsel: 1947 Trabzon Vakfıkebir doğumluyum. Soğanlık semtine 1963 yılında geldim. O tarihten beri buradayım. Burası daha önceden Soğanlık Belediyesi idi. Belediye’de değişik görevlerde bulundum. En son elektrik işletmesinde çalışıştım. 12 Eylül’den sonra bizleri Türk Elektrik Kurumu’na verdiler. Daha sonra Türk Elektrik Kurumu ’da özelleşip AKTAŞ oldu. Bende buradan emekli oldum. Emekli olduktan sonra 1999 yerel seçimlerinde muhtar seçildim. 5’inci dönemdir muhtarlığa devam ediyorum.
Haber Kartal: Muhtar seçildikten sonra mahalle için yaptıklarınız başlıca neler?
Miktat Gürsel: Seçildikten sonra mahallemizde birçok eksiklik vardı. Belediyelerimizle yaptığımız çalışmalarımız sonucunda o eksiklerimizin birçoğunu gidermeye çalıştık. Bunlar nedir diye soracak olursanız. Mahallemiz içerisinden iki tane dere geçiyordu. Bu dereler pislik yatağıydı, sivrisinekten kurtulamıyorduk. Bu sorunu 1999-2004 yılları arasında çözüme kavuşturduk. O dönem belediye başkanı Mehmet Sekmen idi. Mehmet beyin yardımı bizimde çabalarımız doğrultusunda İSKİ’ye yaptırdık. Mahallemizde bulunan bir tarihi çeşmemiz var. Dağdan gelen sular yıllar içinde bozulduğundan mahalle aralarında sıkıntılar oluyordu. Bu çeşmeye gelen su çelik borular ile değiştirildi.
Dönemimde Soğanlık İlköğretim Okulu’nu mahallemize kazandırdık. Mustafa Nursay Camii gibi bir eser kazandırdık. Bende caminin dernek başkanıyım ayrıca. Altınok Öz belediye başkanı döneminde Soğanlık İlköğretim Okulu’nun arka tarafına bir kreş kazandırdık. Yine aynı dönemde mahallemize bir okuma evi kazandırdık. Mahallemize çok sayıda park kazandırdık. Ama parklarımız halen yeterli değil. Burada ayrıca şunu da belirtmek isterim. Bizler mahallemiz için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Asıl önemli olan vatandaşlarımızın bunlara sahip çıkmasıdır. Yani bu parklarımızı temiz kullanması, korumasını özellikle rica ediyorum. Görevde bulunduğum süre içerisinde bütün belediye başkanları özveri içinde çalıştılar. Her birisinin mahallemize bir katkısı olmuştur. Hepsine sizlerin aracılığı ile teşekkür ediyorum. Birçok şey yaptık ama daha yapılacak çok güzel şeyler de var.
2’İNCİ KATTA MUHTARLIK OLUR MU?
Haber Kartal: Muhtarım 5 dönemdir muhtarlık yapıyorsunuz. Dönüp arkaya baktığınızda yapmak isteyip ama gerçekleşmeyen bir projeniz var mı?
Miktat Gürsel: Bir taziye evinin yapılmasını çok istiyorum. İçerisinde sosyal alanlarında olduğu bir taziye evini mutlaka mahalle halkına kazandırma isterim. Bir lise yapılmasını çok arzuluyorum. Yaşlılarımız için bir merkez istiyoruz. Mahallemizde uygun bir yerde var. Belediye başkanlarına da gösterdim. Oraya yaşlılarımızın oturup zaman geçirebileceği, gazetesini kitabını okuyup, çayını içebileceği bir yer yapılmasını çok istiyorum. Çünkü yaşlılarımızın rahatlıkla oturup zaman geçirebileceği bir yerimiz yok. Bunların dışında Tekbir Camii’nin büyük bir bahçesi mevcut. Altınok Öz zamanında orası için proje hazırlanmıştı. Belirli günlerde kapalı halk pazarı diğer günlerde de otopark olarak kullanılabilecek. Bunun da hayata geçirilmesini istiyorum.
Ama en öncelikli olarak, muhtarlık yerimizin değiştirilmesi yeni bir yerin tahsis edilmesi lazım. 2’inci katta muhtarlık olur mu hiç. Buraya yaşlısı geliyor, engelli vatandaşlarımız geliyor, çocuk arabasıyla hanımlarımız geliyor. Bunların hiçbiri muhtarlığa çıkamıyorlar. 2’inci katta çünkü nasıl çıksınlar. Ben aşağı inip iletişim kurmaya çalışıyorum. Muhtarlığın giriş katta olması gerekir diğer muhtarlıklar gibi. Altınok Öz başkan döneminde proje hazırlanmıştı ama aday olmayınca yapılmadı. Mevcut başkana da durumu söyledim ama yeterli kaynak olmadığı belirtilerek kaldı öyle. Umarım bunun üzerine biraz daha fazla eğilip mahallemize bir muhtarlık binası kazandırırız.
Haber Kartal: Ulaşım anlamında sıkıntıları yaşıyor musunuz?
Miktat Gürsel: Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim mahallemiz arada kaldığı için İETT’den yeterli derecede hizmet alamıyoruz. Özellikle mesai saatlerinde vatandaşlarımız ara mahallede kalmamızdan dolayı araçlar dolu geldiğinden mağdur oluyorlar. Mahallemizden de geçen 21U hattının kaldırılması ize çok büyük bir hata. Tekrar açılması için bazı girişimlerimiz de oldu ama bir sonuç alamadık.
MUHTARLARIN ÖNEMSENMESİ GEREKİR!
Haber Kartal: Muhtarlara diğer kurumlar tarafından yeteri özenin gösterildiğini düşünüyor musunuz?
Miktat Gürsel: Muhtarlar olarak bizlerin söylediklerinin dikkate alınması gerekir. Bir arkadaşım sosyal medya hesabında şöyle bir şey paylaşmıştı. “Muhtarları mahallede yaşayan her kesimden vatandaşlar seçer. Meclis üyelerini ise belirli bir partinin taraftarı seçer. Ama meclis üyesi muhtarları umursamıyor” Bunları duymak üzüyor bizleri. Muhtar bütün kesimlerden oy alarak koltuğuna oturur. Meclis üyesi ise belirli bir kesimden oy alarak seçilir. Meclis üyesinin muhtarları umursamaması, dinlememesi, dikkate alınmaması kabul edilir bir şey değil. Hangi partiden olursa olsun, belediyedeki meclis üyeleri veya belediye personelleri muhtar kadar mahallenin sorunlarına hakim değildir. Muhtar mahalledeki her türlü sorunla ilk muhatap olunan kişidir. Parkta bir sorun mu var, yolda, insanların evinde kısacası mahalleyle ilgili ne yaşanırsa bir şekliyle muhtarın bilgisi olur.
Muhtarlar mahallede vatandaşların eli, ayağı, gözüdür. Bundan dolayıdır ki yetkili kurumlar muhtarlarımızın talep ve önerilerini dikkate almalı, onların söylemlerini önemsemelidir. Bizler bir meclis üyesi gibi sadece toplantıdan toplantıya katılan kişiler değiliz. Sürekli mahallinin içinde onlarla birlikte sorunları da mutlulukları da yaşayan kişileriz. Örneğin Ramazan ayı sürecinde muhtarlıklarda öyle bir yardım furyası başlar ki inanamazsınız. Ama bunu yapması gereken yerler arasında, kaymakamlıklar, belediyeler, devletin farklı kurumları da var. Ama vatandaşın ilk gittiği yer muhtarlıklardır. Durum böyle iken siyasiler vatandaşın ilk gideceği yerin muhtarlıklar olduğunu bilmiyor. Muhtarlıklara her siyasi görüşten herkes geliyor, bizlerde herkesin sorunlarını dinliyoruz.
Bir anımı anlatmak istiyorum. Geçmiş dönemde mahallenin bir sorunundan dolayı belediye başkanıyla görüşmek için gittim. Görüşme öncesinde başkanın özel kalem müdürü, başkanın bir görüşmesi olduğunu beklemem gerektiğini söyledi. Tam 2 saat bekledim. 2 saat sonra özel kalem müdürü geldi, başkanın çok yoğun olduğunu zaman ayıramayacağını söyledi. 2 saat beni niye bekletiyorsunuz. Başkan yoğun dersin başka bir güne randevü verirsin. Böyle bir yaklaşım kabul edilemez. Ben oraya kendi şahsi bir işim gitmedim. Ben mahallenin sorunları için oraya gidiyorum. Yani doğal olanda budur, mahalledeki bir sorunu çözmesi için tabi ki gidip belediyeye anlatacağım, onlardan çözüm bekleyeceğim.
VATANDAŞIN İLK GİDECEĞİ YER MUHTARLIK!
Biz muhtarlar belediyelerin mahallelerdeki eli, ayağı, kulağıyız. Belediyenin elemanları bazen mahalleden gelip geçiyorlar. Yollardaki çukurları veya benzer sorunları görüyorlar ama çözüm üretemiyorlar. Ama bizler ilgili birimlere bildirdiğimiz zaman gelip yapıyorlar.
Mahalledeki her vatandaş her türlü sorununda ilk bize gelirler. Özellikle bu pandemi döneminde ekonomik zorluk çeken çok vatandaşımız oldu. Elektrik, su, doğalgaz faturasını ödeyemeyen çok sayıda vatandaşımız bizden taleplerde bulundular. Hatta bir gün mahallede dolaşırken tanıdığımda bir vatandaşımız yanıma geldi ve dedi ki; ‘Muhtarım çok zor durumdayım’ bende kendisine hemen gıda yardımında bulunmak istedim ama kabul etmedi. Bana dedi ki; ‘Muhtarım kiramı veremedim. Faturalarımı da ödeyemedim. Toplam 2 bin lira. Kimseden de bulamadım. Çok zor durumdayım, intihar etmeyi bile düşünüyorum” dedi.
2 bin lira için intihar mı edilir diye kendisine kızıp, çevremdeki eş dostlarla görüşüp bir arkadaş sayesinde vatandaşımızın sorununu giderdik. Hayırsever vatandaşlarımızdan Allah razı olsun. Yani anlatmak istediğim bizim işimiz olmayan birçok sorunla da ilgileniyoruz.
Normal de bunlar benim işim değildir. Bunlar belediyenin kaymakamlıklarım, sosyal hizmetlerin çözmesi gereken yerlerdir. Ama vatandaşımız oralara gidemiyor, orada bulunanlar maalesef burnundan kıl aldırmıyor. Bırakalım vatandaşı benim telefonuma cevap vermeyen yerler var, vatandaş nasıl çözüm bulsun. Durum böyle olunca da en çabuk ulaşabileceği bizlere geliyor.
Haber Kartal: Sokak hayvanları sürekli gündemde olan bir sorun. Muhtarlık olarak bu konudaki çalışmalarınız neler?
Miktat Gürsel: Bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Sokak köpekleri genelde dışarda kadın ve çocuklara saldırıyorlar. Bunların neticesinde çok sayıda şikayetler alıyoruz. Geçmişten gelen bir sıkıntı bu. Önceki dönemde belediye başkanıyla yaptığımız toplantılarda çok sık gündeme gelirdi. Hatta Tepeören taraflarında bir barınak yeri verilecekti. Sonra Aydos taraflarında bir yer verilecekti ama çözüm bulunamadı. Şu an pek o kadar gündeme alınamadı. Ama bu soruna mutlaka kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor.
PANDEMİ VATANDAŞLARIMIZI EKONOMİK OLARAK ÇOK ETKİLEDİ
Haber Kartal: Bir yıldan fazladır pandemiyle mücadele ediyoruz. Sizleri nasıl etkiledi?
Miktat Gürsel: Pandemi döneminde ekonomik sıkıntı çeken vatandaşımız sayısında çoğalma oldu. Bazıları bize ulaşıyor ama bazı vatandaşlarımız gurur yapıyorlar. Ben sürekli geziyorum mahallede, bazı sitelerin kapıcılarıyla diyalog kurup, böyle sıkıntı çekip de kimseye söylemeyen vatandaşlarımızın olup olmadığını soruyorum. Bu durumda olan vatandaşlarımıza ulaşıp elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kısaca belirtirsek pandemi dönemi çok zarar verdi milletimize.
Haber Kartal: İlçe Belediyesinin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Miktat Gürsel: Seçimlerden sonra pandemi başladığı için doğal olarak ilçe belediyemiz de bu durumdan etkilendi. İlçe belediyemizden bir şikayetim yok. Yani bu sıkıntılar olduğu için belediye de istediği gibi çalışamıyor. Benim belediyede gerçekleştirilen toplantılarda da dillendirdiğim şey, muhtarlık binası. Diğer yapılması gerekenleri zaten gerekli kurumlar yapıyor. Bizim acil olarak belediyeden istediğimiz muhtarlık binasının yapılması.
SAÇLARIM BU ÇEŞME YÜZÜNDEN BEYAZLADI!
Haber Kartal: Mahallenizde tarihi bir çeşme bulunuyor. Bununla ilgili biraz bilgi verir misiniz?
Miktat Gürsel: Haseki sultan döneminde yapılmış bir çeşme. Çok eskilerden kiremitler döşenerek Aydos’tan buraya su getirilmiştir. Daha sonra suyu plastik borular yöntemiyle çeşmeye getirildi. Mahalle aralarından getiriliyor su. Ben muhtar seçildiğimde hat üzerinde birden fazla çeşme vardı. Ama tabi su azaldıkça bu çeşmelerimizin bazıları kurudu. Mehmet Sekmen döneminde çeşmemizin görüntüsü çok kötüydü. Kendisine rica ettim o zaman gerekli iletişim kurularak İSKİ’ye yeniden restore ettirildi. Çeşme konusunda çok sıkıntılar çektiğimde oldu. Hatta saçlarım bu çeşmede yaşanan sıkıntılardan beyazladı. (Gülümseme) Çeşmenin suyu akmadığı zaman veya başka bir sıkıntı olduğunda hemen bana müracaat ediyorlar. Ama benim önem verdiğim kadar mahalle halkıda çeşmemize özen göstermelidir. Tarihten bize gelen bu değerlerimizi ancak hep beraber koruyabiliriz.
Haber Kartal: Muhtarım son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Miktat Gürsel: Muhtarların sesi olduğunuz için ben sizlere teşekkür ediyorum. Ayağınıza sağlık, zahmet edip geldiniz. Başta da söylediğim gibi, bizim mahalle olarak acil bir muhtarlık binasına ihtiyacımız var.
Yorumlar kapalı.