Üç mahalleyi içinde barındıran Soğanlık semtinin en gelişmiş mahallelerindendir Orta Mahalle. Banka şubeleri, çok sayıda dükkan ve mağaza ile insanların en uğrak yerleri arasındadır. Bu haftaki konuğumuz hoş sohbeti ve misafirperverliği ile Soğanlık Orta Mahalle Muhtarı Salim Coşar idi. Salim Bey’e göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz.
Haber Kartal: Salim bey bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Salim Coşar: 1954 Gümüşhane doğumluyum. 50 senedir bu mahallede ikamet ediyorum. 4 denimdir bu mahallenin muhtarlığını yapıyorum. Ayrıca 3 dönemdir Kartal Muhtarlar Dernek Başkanlığını yapıyorum.
Haber Kartal: Konumu itibariyle, işlek caddeleri olan, birçok banka ve işyerini içinde barındıran bir mahalle. Bu özellik ile diğer mahallelerden ne gibi farklılıklar yaratıyor?
Salim Coşar: Bizim mahallemiz merkezi bir konumda. Bizim mahallemizde oturan vatandaşlarımızın, Kartal’a, Pendik’e veya başka bir yere gitmesine gerek yok. Çünkü her türlü ihtiyacını karşılayabileceği imkanlara sahip. Benim mahallemde 13-14 tane banka şubesi mevcut. Biz soğanlık semtinde üç mahalleyiz. Orta mahalle ismi gibi orta alanda bir mahalle olduğu için hem konut fiyatları hem kira fiyatları diğer mahallelere oranla daha pahalı. Bundan dolayı bizim mahallemizde oturan vatandaşlarımızın yüzde 90’ı genelde mülk sahibi kişilerdir.
MAHALLEMİZDE BOŞ ALAN YOK DENECEK KADAR AZ
Haber Kartal: Mahallede ki sosyal donatı alanları yeterli mi?
Salim Coşar: Bu yerel yönetimlerin sorunu. Mahallemizde planlama yapıldığı zaman boş alan bırakılmamış. Örneğin park, okul, cami alanı gibi. Benim mahallemde de arsa rayiç bedelleri yüksek olduğundan toplan 5 boş arsa belki bulunamaz. Burada genelde mevcut binaları yıkıp kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapıyorlar. Mahallemizde belediyemizin bir kültür merkezi bulunuyor. Tabi böyle sosyal donatı alanlar yapmak için yer gerekiyor. Şu anda Kartal Köprüsü’nün bulunduğu yerde Bölge Trafik Müdürlüğü bulunuyor. Burada Milli Emlak’ın 26 dönümlük bir yeri bulunuyor. Burası 3 senedir araba pazarı olarak kullanılıyor. Bizimde mahalle olarak okul, cami ve parka ihtiyacımız var. Burasıyla ilgili gerekli müracaatlarımızı yaptık. Büyükşehir Belediyesi’nde de onaylanıp askıdan indi. Burası için okul, cami ve 3 bin metreye yakın park alanı ayırdılar. Bir an önce çalışmaların yapılmasını bekliyoruz.
EN BÜYÜK SIKINTIMIZ ULAŞIM
Haber Kartal: Atatürk Caddesi üzerindeki trafik sorunu ciddi bir sorun. Bunun çözümü konusunda herhangi bir çalışma var mı?
Salim Coşar: Çok güzel bir konuya değindiniz. Ben 2004 yılında muhtar olduğum zaman Atatürk Caddesi’nde trafik çift yönlüydü. Dönemin Belediye Başkanı rahmetli Arif Dağlar’a konuyu götürüp trafik akışını tek yön yapılması konusunda bir öneriyle gittim. İlk önce alternatif olmadığını söyleyince arkada bulunan diğer caddeyi önerdim kendilerine. O zaman o caddenin üzerinde İETT’nin park alanı bulunuyordu. Tabi kimi girişimlerimiz sonucunda Atatürk Caddesi geliş yönü diğer cadde ise gidiş yönü olarak kullanılmaya başlandı. Ama geldiğimiz aşamada şu anda yetersiz. Tabi bu cadde üzerinde çok sayıda banka şubesinin olması, işyerlerinin olmasından dolayı yoğunluk oluşuyor. Soğanlık son 10-15 senedir çok gelişti, nüfus yoğunluğu arttı. Biz yine de gerekli kurumlara bu sorunu dinlendirip çözüm önerileri arayacağız.
Haber Kartal: Muhtarım Soğanlık ’ta Lale Festivali yapılmaktadır. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?
Salim Coşar: Lale festivalinin tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanıyor. İsmini unuttuğum bir komutanın kızı rahatsızlanıyor. Bu bölgenin temiz havası ve suyu birçok hastalığa iyi olduğu için o komutanın kızı buraya getirilip iyileşmiş. Buralarda çok laleler ekilmiş. Saraylara laleler buradan götürülüyormuş. Yani Lale Festivali buraya ait olmasına rağmen başka ülkeler sahiplendi. Altınok Öz döneminde benim önerimle Soğanlık‘ta Lale Festivali yapılmaya başlandı. Geleneksel olarak her yılda yapılıyor artık.
Haber Kartal: Muhtarım Soğanlık Orta mahallenin çözülmesi gereken en acil sorunu nedir?
Salim Coşar: Ulaşım. Bizim şu an için en acil olarak çözmemiz gereken sorunumuz ulaşım.
Haber Kartal: Sokak hayvanları sürekli gündemde olan bir sorun. Bununla ilgili yaptığınız bir çalışma bulunuyor mu?
Salim Coşar: Biz 3 dönemdir Kartal Belediye Başkanı ile her ay toplantı yapıyoruz. Bu sorunu bu toplantılarda sürekli gündeme getiriyoruz. Bu sadece bizim değil tüm ülkenin sorunu. Sokak hayvanları da Allah’ın yarattığı bir canlı. Biz isteriz ki bu sorunu yerel yönetimler çözsün. Barınaklar yapsın. Kartal Belediyesi’nin böyle bir imkanı var. Bu hayvanlar aç olduğu için ormanlık alanlardan merkezlere iniyorlar. Bizim mahallemiz de boş alan fazla olmadığında sokak hayvanları pek yok. Ama komşu mahallelerimiz bu sorunu yaşıyorlar.
İETT’NİN BAZI HATLARI BİZİM MAHALLEMİZDEN GEÇEBİLİR
Haber Kartal: İETT’nin iptal ettiği 21U hattı mahallenizi nasıl etkiledi?
Salim Coşar: Bu hattın kaldırılması tabi ki bizi etkiledi. Ama bu hattın kaldırılması Büyükşehir Belediyesi’nin sorunu. Biz E-5 üzerindeki 8 muhtar ve bazı meclis üyeleriyle birlikte Ulaşım Daire Başkanlığı’na gittik. Ulaşım sıkıntıları anlatıp dilekçelerimizi verdik. Onlar da hattın kaldırma gerekçelerini kendilerine göre haklı nedenlere dayandırdılar. Metroya entegre hatlar konuldu. Tabi biz bu sorunu her mecrada dinlendiriyoruz. İsteğimiz talebimiz, tekrar gündeme gelip servislere başlaması yönünde. Bunun dışında ben Ulaşım Dairesi’nde yaptığımız toplantılarda, Kadıköy’den, Üsküdar’dan Kurtköy de bulunan havaalanına giden otobüslerimiz var. Bunlar direk olarak E-5 üzerinden hiçbir yerleşim yerinden geçmeden gidiyorlar. Biz kendilerine en azından bu araçlardan 2 tanesinden bir tanesin bizim mahallemizden geçmesini talep ettik. Bunun dışında minibüsçüler derneğiyle görüşüyoruz. Mesai saatlerinin yoğun olduğu zamanlarda servis sayılarını arttırmalarını istedik. Ama bir sonuç alamıyoruz. Biz ulaşım sorunuyla ilgili çok mücadele ediyoruz ama, gücümüz bir yere kadar yetebiliyor.
SOSYAL MEDYANIN BOŞ GEZENLERİ!
Ayrıca aklıma gelmişken bir konuya da değinmek istiyorum. Sosyal medya hesapları üzerinden kimi gruplar kuruluyor. Mahallelerde bir sitede oturanlar o site adına gruplar kuruluyor ve akla mantığa sığmayan paylaşımlar yapılıyor. Benim mahallemdeki bir site ismiyle böyle bir grup paylaşımlarda bulunmuş. Örneğin, ‘biz ağaçları budatıyoruz’, ‘Biz park yaptırıyoruz’, ‘Biz okul yaptıracağız’ diye. Maalesef buna inanan vatandaşlarımız da var. Ama şunu özellikle belirtmek isterim ki, bu grubu kuran adam hiç belediyenin kapısının önünden geçmiş midir. Belediyeler muhtarlar ile koordineli çalışırlar. Biz muhtarlar belediyenin eli, ayağıyız. Yani samimi olmayan bu tür kişilere karşı vatandaşlarımız dikkatli olsunlar.
Haber Kartal: Bir yıldan uzun bir süredir pandemiyle mücadele ediyoruz. Mahallenizde bu süreci nasıl geçirdiniz?
Salim Coşar: Pandemiyle mücadele kapsamında Kaymakamlığın oluşturduğu gruplar var. Bunlardan da sorumlu kişi olarak muhtarı belirlediler. Biz küçük bir mahalle olduğumuzdan biraz şanslıyız. İnsanlarımızın çoğu birbirini tanıyor. Covid-19 nedeniyle tabi kayıplarımız oldu. Bizlerde hasta vatandaşlarımızın kapılarına kadar giderek bir ihtiyacı olup olmadığını sorduk. Bizim mahallemizde o kadar ihtiyaç sahibi aile bulunmadığından bize gelen talepte çok olmadı. Mahallemizde ki vaka sayıları çok düştü. Benim sistemine günde 2 kişi ancak düşüyor. Bunlarda hasta değil temaslı kişiler. Çok şükür bitti gibi, ama umarım insanlarımız daha fazla dikkat eder de bu beladan bir an önce kurtuluruz.
Haber Kartal: Muhtarım belediyenin hizmetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Salim Coşar: Belediyenin benim mahallem için yaptığı hizmetler belli. Proje anlamında bir şey var mı derseniz yeni bir şey yok. Ama günlük yapılması gereken rutin hizmetler yapılıyor. Bizlere hizmet veren kurumlarla whatsApp grupları aracılığıyla iletişim kuruyoruz. Buradan bir talepte bulunduğumuz zaman sağ olsunlar hemen dönüyorlar. Yapılması gereken hizmetleri yapıyorlar yani.
MAHALLE İÇİN BİRÇOK HİZMETTE BULUNDUM
Haber Kartal: Salim bey uzun bir dönemdir bu görevi yürütüyorsunuz. Dönüp arkaya baktığınızda yapmak isteyip yapamadığınız bir şey kaldı mı?
Salim Coşar: Dışarda kalan elektrik tellerinin yer altına alınması. Geçmişte burada elektrik direkleri dikildiği zaman boş olan arsalara gelişigüzel dikilmiş. Görev sürem içerisinde yapmak istediğim projelerin yüzde 90’ını yaptım. Bende önceki muhtarlarımız kendi dükkanlarında bu görevi yaparken ben mahallenin tam ortasına muhtarlık binası yaptı. İlk icraatımda bu olmuştu. Sora Ağız ve Diş Hastanesini ben buraya yaptırdım. Bunu sahiplenen çoktur ama benim dilekçelerim yanımdadır. Hasan Ferruh Anadolu Lisesi’ni yaptırdım. Mahallede ki bütün altyapı sistemini değiştirdim. Muhtar olduğumda 2 park vardı ben 5 tane daha park yaptırdım. 2004 yılından bu yana bu iş için uğraşıyorum. Gerekli kurumlara birçok dilekçe verdim. Belki önümüzdeki günlerde Ankara’ya gitmem gerekecek bu işle ilgili. Bunun dışında röportajın başında da belerttiğim gibi Cami ve Okul inşaatına da başlayacağız inşallah.
Haber Kartal: Muhtarım son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Salim Coşar: Ben sizlere teşekkür ederim. Son alarak söylemek istediğim İstanbul’da 963 tane muhtar var. Bu muhtarlarla iletişim içindeyiz. Şu anda İç İşleri Bakanlığı tarafından yeni bir yerel yönetimler yasası çıkarmayı hedefliyor. Bu çalışmayı yürütecekler arasına muhtar olarak sadece beni dahil etmişler. Biz Kartal muhtarları olarak çok şanslıyız. Ben muhtarlıklarımızda çalışan elemanlarının maaşlarını belediyeye ödetiyorum. Muhtarlık giderlerini karşılattırıyorum. Bu uygulama İstanbul’un birçok yerinde yoktur. Yani bu uygulama sadece birkaç ilçede böyledir. Başka belediye başkanlarıyla da zaman zaman görüşüyorum. Muhtarlar belediyenin mahalledeki eli ayağı. Belediyede çalışan bir eleman veya bir siyasi partinin meclis üyeleri mahalledeki sorunları bilmezler. İnan ben gece eve giderken karanlık olduğum zaman sokakları dolaşıyorum, hangi lamba yanıyor hangisi yanmıyor diye. Biz kartal muhtarları olarak böyle bir noktaya geldik. Kartal’daki yerel medya da bizlere çok yardımcı oluyorsunuz. Benim gayem muhtarlık bittiği zaman dışa çıktığımda vatandaşa selam verme yüzümüz olsun. Çok teşekkür ediyorum.
Yorumlar kapalı.