Seminerde konuşma yapan aktivistler, Seminerde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptal edilmesi gerektiği vurgulandı.
Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde ‘Aile İçi Şiddetin Önlenmesi’ konusunda bir seminer düzenlendi. Maltepe Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen seminerde konuşan Avukat Elif Nur Aydın, İstanbul Sözleşmesi’nin, insan hakları ihlali olan kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve sonlandırılmasını ele alan, bağlayıcı yasal düzenlemeleri belirleyen ilk ve en kapsamlı uluslararası sözleşme olduğuna dikkat çekti.
Erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınları anan Aydın, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararını yeniden değerlendirerek sözleşmeye yeniden dönmesi gerektiğini söyledi. Aydın, “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kapsamında, koruyucu ve önleyici tedbirlerin, delil veya belge aranmadan verildiğini, koruma tedbir kararı verilebilmesi için şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmadığına işaret etti. Şiddete maruz kalınması durumunda delil ve ibarelerin kaybolmaması için vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğine değinen Aydın, şiddete maruz kalınması durumunda Kadın Destek Uygulaması (KADES) isimli uygulamayı akıllı telefondan indirerek destek talep edilebileceğini anımsattı.
Şiddetin etkilerini anlattı
Psikolog Emine Satılmış, şiddete maruz kalmanın başlangıçta şok ya da hissizlik şeklinde tepkilere yol açtığını, şiddetin uzun süreli olduğu durumlarda ise güven duygusunda sarsılmalara, çaresizlik ve umutsuzluk hislerine, kontrolün kaybedildiği duygusuna, kendini suçlamaya ve özsaygıda düşüşe neden olduğunu söyledi. Daha fazla şiddete maruz kalma korkusu gibi olguların kadınları yasal makamlara şikâyette bulunmaktan alıkoyduğunu ifade eden Satılmış, kadınların çoğunlukla ilişkilerini birçok kez şiddete maruz kaldıktan sonra bitirdiğini paylaştı.
Uzman klinik psikolog Tuğçe Duman, erkeğin kadına şiddet uygulamasındaki en temel etmenlerden birinin özellikle kendi ailesinde de şiddet içeren bir ortama maruz kalması olduğunu vurguladı. Duman, erkeğin kadın üzerindeki kontrolünün hoş görüldüğü sosyal normların varlığı ve şiddet döngüsü üzerine bir sunum yaptı.
Yorumlar kapalı.