Pandemi kurallarına uygun olarak “Sözü pişirip diyenin işini sağ ede bir söz” olarak belirlenen festivalin galası, belediyenin sosyal medya hesapları üzerinden yayınlandı.
Amerika’dan Robert Pinsky ve Monica Youn, Sırbistan’dan Charles Simic, Belarus’tan Lyudmila Klochko, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Nujoom Al-Ghanem, Bosna-Hersek’ten Sasha Skenderija, İskoçya’dan Em Strang, Azerbaycan’dan Ümit Neccari, Macaristan’dan Noemi Laszlo, Filistin’den Nasser Rabah olmak üzere yurt dışından 10 şairin katılacağı; Türk şiirindeki tarihi ve sosyolojik arka planı, hem dilin hem de toplumun değişimiyle inceleneceği oturumların gerçekleşeceği organizasyon,29 Mayıs’ta sona erecek.
Açılış konuşmasını yapan Başkan Hüseyin Keskin; “İstanbulensis Şiir Festivali’nin bu sene 8.sini düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Şehre şiir kattığımız, ilçemizin ve İstanbul’umuzun markası haline gelen şiir festivalimizin temasını bu sene vefatının 700. yılında 2021 yılının ‘Yunus Emre Yılı’ olarak ilan edilmesinin ardından Tapduk Emre’nin ifadesiyle ‘Bizim Yunus’un’ anısına gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Başkan Keskin konuşmasının devamında; “Anadolu’nun canlı bir portresi olan, ilim ve irfan dolu bu coğrafyanın sessiz çığlığını mısralarına yansıtan Hoca Ahmet Yesevi’nin insanlara aktarmak istediği adalet, tevazu, birlik ve dirlik düşüncesi; Anadolu’da Yunus Emre’yle yeşermiştir. Sadece Yunus Emre de değil, Mevlana’yla, Hacı Bektaşi Veli’yle, Şeyh Edebali’yle bugünlere kadar gelmiş ve hala geçerliliğini dün gibi korumaktadır. Şiirin o manevi kokusunun Sultanbeyli’den dünyanın dört bir tarafına yayılacağı bu beş gün boyunca Anadolu’yu Anadolu yapan Yunus Emre’yi verdiği mesajları daha iyi anlayacağız. Anılarıyla, eserleriyle yaşatacağımız “Bizim Yunus” ilham kaynağımız olmaya devam edecektir. Festival boyunca 10’u yurt dışından olmak üzere toplam 20 şairimiz Sultanbeyli’nin havasını şiir iklimine çevirecek.” ifadelerinde bulundu.
Festival Programı
26 Mayıs’ta saat 12.00-17.00 saatleri arası yurt dışından festivale katılan Charles Simic, Ümit Neccari ve Nujoom Al-Ghanem’in kayıtlı video söyleşileri yayınlanacak. Saat 17.00’de Yunus Emre Yorumları, 19.00’da Halk Şiiri, 21.00’de Yunus Emre’nin Dünyası başlıklı canlı yayın oturumları gerçekleşecek.
27 Mayıs’ta saat 12.00-17.00 saatleri arası yurt dışından festivale katılan Robert Pinsky, Monica Youn ve Sasha Skenderija’nın kayıtlı video söyleşileri yayınlanacak. Saat 17.00’de Şiir ve Osmanlılar, 19.00’da Yunus Emre’nin Sözü ve Bugün, 21.00’de Divan Şiiri başlıklı canlı yayın oturumları gerçekleşecek.
28 Mayıs’ta saat 12.00-17.00 saatleri arası yurt dışından festivale katılan Em Strang, Lyudmila Klochko ve Noemi Lazso’nun kayıtlı video söyleşileri yayınlanacak. Saat 17.00’de Modern Türk Şiiri, 19.00’da Yunus Emre ve Türkçesi, 21.00’de Bizim Yunus ve Türkiye’si başlıklı canlı yayın oturumları gerçekleşecek.
Festivalin son günü olan 29 Mayıs’ta saat 13.00’te yurt dışından festivale katılan Nasser Rabah’ın kayıtlı video söyleşisi yayınlanacak. Saat 15.00’te Avni-Fatih Sultan Mehmet, 17.00’de Büyük Nehir 5: Dünya Hala Şiir Söylüyor mu? başlıklı canlı yayın oturumları gerçekleşecek. Saat 20.00’de yapılan kapanış programı ile festival sona erecek.
Yorumlar kapalı.